Schoenen gids

Het hebben van een uitstekend paar geklede schoenen is geen luxe; het is een noodzaak. Zelfs sneaker- en hoodiejongens zullen af en toe een oplossing moeten vinden, en de gelegenheid is voor de voorbereide partijen.

Deze gids zal je helpen betere beslissingen te nemen over het kopen van schoenen. Zodra je de beschikbare opties begrijpt, ben je al halverwege om je op je best te laten lijken.

De kledingschoen deconstrueren

vamp, upper, sole, quarters, facing, toe, heel

Voordat we beginnen met nuances in stijl, moet je eerst de componenten begrijpen die deel uitmaken van een geklede schoen.

Van voren naar achteren, bestaat een geklede schoen uit vier delen: teen, vamp, facing en quarter. Het is de plaatsing en constructie van deze vier stukken die de individualiteit van een geklede shoen bepalen.

TYPE geklede SCHOENEN

The Oxford

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Oxford Balmoral

Oxfords, de meest elementaire en tijdloze geklede schoenen, zijn een uitstekend startpunt. De veelzijdige Oxford-schoen kan zowel voor formele als dagelijkse slijtage worden aangekleed.

Een beetje geschiedenis

Deze schoenen werden in 1800 populair onder studenten, met name aan de universiteit van Oxford. Aan het begin van de eeuw wilden studenten een moderne low-top versie van de schoen, omdat ze vonden dat de traditionele schoenen van traditionele Oxonian-schoenen verouderd waren.

Hoe identificeren

Het meest herkenbare kenmerk van een Oxford-schoen is zijn “gesloten vetersluiting”; dit betekent dat de voorkant van de schoen onder zijn voetstuk is bevestigd. Deze opstelling zorgt voor een slank silhouet dat de contouren van de voet volgt.

Hoe dragen

Oxfords zijn vooral populair vanwege hun minimalisme en hun vermogen om te paren met elke outfit.

  • Voor dagelijks gebruik is er een breed scala aan kleuren, van bruin tot blauw tot donkerrood tot groen, zowel in leer als in suède.
  • Voor zakelijke kleding zijn donkerbruin, cordovan, Engels gebruind en zwart leer uw veiligste keuzes.
  • Als u Oxfords combineert met een smoking of andere formele kleding, is zwart lakleer uw beste keuze.

The One Piece Oxford

Het Oxford uit één stuk is een variant op de klassieke Oxford. Het is gemaakt van een enkel stuk leer in plaats van verschillende stukken aan elkaar genaaid, en het heeft een enkele naad. Deze beperkte naden bieden een slanke en verfijnde look die bijdraagt aan de eenvoudige, no-nonsense stijl van de schoen.

The Derby

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Derby, Blucher

De Derby is vergelijkbaar met Oxford, maar het is een meer casual kledingprogramma.

Een beetje geschiedenis

De Derby-schoen, ook bekend als de Gibson of de blucher, was een sport- en jachtschoen uit de jaren 1850. Aan het begin van de 20e eeuw werden ze geschikt om de stad in te gaan.

Hoe herkennen

Derbies worden vaak verkeerd gecategoriseerd als Oxfords, omdat hun vormen erg op elkaar lijken en hun verschillen erg subtiel zijn. Het belangrijkste verschil tussen Derbys en Oxford is dat de Derby-schoen met zijn gezicht op de bovenkant van de vamp is bevestigd. Dit wordt “open vetersluiting” genoemd en zorgt voor een bredere pasvorm.

Deze bredere, comfortabele pasvorm knipoogt naar de sportieve roots van de Derby en sterkt de positionering van de Derby-schoenen als casualer dan de Oxford.

dress shoe guide derby shoe

Hoe te dragen

Je kunt Derby-schoenen dragen en stylen zoals je Oxfords zou doen. Derbys zijn echter meestal meer casual, dus je zou ze niet willen dragen met een formeel pak. Chino’s en gerolde spijkerbroeken zouden echter in combinatie met deze schoenen passen.

The Monk Strap

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Monk Strap

Een veterloze schoen die formeler is dan de Derby, maar minder formeel dan een Oxford.

Een beetje geschiedenis

Deze schoen ontleent zijn naam aan de monniken die ze oorspronkelijk hadden aangetrokken, omdat dit eenvoudige ontwerp met gesloten teen betere bescherming bood dan hun traditionele sandalen.

Hoe herkennen

Een monniksband is qua vorm en constructie vergelijkbaar met Oxford, maar in plaats van een oogsluiting heeft deze een brede strook leer die aan de voorkant van de schoen is bevestigd. Deze brede riem is bevestigd met een enkele of dubbele gespsluiting.

Hoe dragen

Dit klassieke alternatief voor geregen damesschoenen voegt een zekere zwier aan elke outfit toe.

  • De monniksband wordt nu beschouwd als een zeer veelzijdige schoen die kan worden gedragen met gebreide jeans of de meest elegante pakken.
  • Monniksriemen trekken de aandacht en kunnen soms het brandpunt van een ensemble worden.
  • Monnik-riempjes zijn vaak gemaakt van leer of suède en hebben soms decoratieve brochuing.

The Loafer

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Loafer

De loafer is een op mocassins geïnspireerde schoen die bekend staat om zijn slip-on stijl.

Een beetje geschiedenis

De originele instapper was een casual slof van het huis gemaakt voor koning George VI van Engeland. Het werd niet erkend of populair als casual schoen totdat het in de jaren dertig tot de VS kwam. Pas in de jaren zestig begonnen Amerikaanse zakenlui en advocaten met paspakken loafers te dragen.

In 1966 introduceerde Gucci de bitloafer met een metalen riem (in de vorm van een paardenbeitel) over de wreef. De innovatie van Gucci verhoogde de status van de loafer als formeel schoeisel nog verder, of bevestigde dat dit niet strikt casual was.

Hoe herkennen

Loafers hebben vaak een zadel – een decoratie die een gewone riem kan zijn, een riem met een gleuf (zoals bij stuiverlopers) of een metalen ornament. Kwasten of een kilte kunnen aan een zadel hangen, terwijl de minimalistische loper (de Venetiaan) een ontblote vamp heeft zonder verfraaiing of versiering.

Een kenmerkende eigenschap van loafers (vooral die meer lijken op een mocassin dan een koninklijke pantoffel) is een verhoogde naad die langs de teen loopt.

Een casual variant van de instapper is de drijvende mocassin of drijfschoen. Deze zijn vaak gemaakt van zachtere materialen, zijn minder gestructureerd en hebben zolen en hakken die zijn gemaakt voor comfort tijdens het rijden.

dress shoe guide loafers

Hoe dragen

Draag schone Venetiaanse instappers of versierde loafers met pakken voor formele instellingen. Je kunt ook kiezen voor casual stijlen met opgerolde jeans.

The Dress Boot

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Dress Boot

De geklede laars is een korte veterschoen. Het is gebouwd als een Oxford, maar met een langere schacht.

Een beetje geschiedenis

De oorsprong van deze schoenstijl ligt in het Victoriaanse tijdperk, toen mannen beperkte schoenenopties hadden. De geklede laars werd al snel een acceptabele keuze voor formele dagkleding en het blijft nog steeds een aantrekkelijk alternatief voor standaard kleding.

Hoe herkennen

Een kledinglaars is geconstrueerd als een oxford en heeft vaak dezelfde vorm maar een langere schacht. Deze korte veterschoen heeft misschien een vleugeltip op de tenen en langs de naden.

dress shoe guide dress boots

Hoe dragen

Wanneer is een laars gekleed genoeg om met een pak te dragen? Het moet strak, niet te dik zijn, dunnere veters hebben en de zolen moeten de schoen onmiddellijk onderscheiden als een hoge top-damesschoen. Lug zolen en commando zolen zullen zelden geschikt zijn (hoewel er uitzonderingen zijn.)

  • Als de laarzen zijn gemaakt van fijn leer, kunnen ze bruin of zwart zijn of bijna alle andere, mits ze het pak aanvullen.
  • Tenzij je een stylingexpert bent, neem dan aan dat een suède dressboot een tegenspraak is (hoewel het niet hoeft te zijn).

The Chelsea Boot

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Chelsea Boot

De Chelsea-schoen is een veelzijdige veterloze enkellaars.

Een beetje geschiedenis

De Chelsea-schoen is afkomstig uit het Victoriaanse Engeland, naar verluidt gemaakt door de bootmaker van de koningin, J. Sparkes-Hall. Deze laarzen werden het praktische alternatief voor stijve Victoriaanse laarzen van deze tijd en werden snel geadopteerd door ruiters.

Chelsea-boots beleefden een sterke, permanente opleving in de jaren zestig toen The Beatles ze droegen als onderdeel van de Britse Mod-look.

Hoe herkennen

Deze enkellaarsjes hebben afgeronde tenen, lage hakken en elastische kruisjes aan de zijkanten. Door deze elastische kruisjes kan men gemakkelijk aan trekken en van de schoenen glijden, zonder afbreuk te doen aan het verfijnde silhouet van een veterschoen. In feite droeg de afwezigheid van veters bij tot de slanke, schone vorm van de Chelsea.

In dressierversies zijn de vamp en de kwartjes gemaakt van een enkel stuk leer, waardoor het stiksel tot een minimum wordt beperkt voor een opgeruimde look.

Hoe dragen

Klassieke Chelsea-laarzen hebben geen decoratieve versieringen of versieringen. Hun eenvoud zet hen in een geheel eigen klasse: spijkerbroeken krijgen een opwaartse lift, en traditionele pakken krijgen een voorsprong. Als je suede Chelsea-laarzen koopt, draag ze dan alleen als onderdeel van een casual of smart-casual ensemble.

The Chukka Boot

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Chukka Boot

Een veter bot met slechts twee tot drie ogen aan elke kant.

Een beetje geschiedenis

Chukka-boots zijn afkomstig uit de polosport: een ‘chukka’, een segment van zeven minuten, is de tijdseenheid waarmee polowedstrijden worden gemeten; een wedstrijd bestaat uit vier, zes of acht chukka’s. Sommige zeggen dat chukka’s lijken op kortere versies van de laarzen gedragen door polospelers. Mensen zeggen ook dat Chukkas bedoeld is als comfortabel naschoen voor polospelers, zoals de originele Uggs voor surfers.

Hoe herkennen

Chukkas zijn enkellange laarzen met weinig oogjes. De afwezigheid van veel oogjes en de korte schacht zorgen voor een goede pasvorm die de vorm van de broekspijpen niet verstoort. Chukka’s hebben ook een afgeronde teen, minimale naden en open veter (vergelijkbaar met de derby). Ze zijn traditioneel gemaakt van zacht suède, maar er zijn nu veel versies waaruit je kunt kiezen.

Schoenlaarzen zijn een veel casualere versie met rubberzool van de Chukka-schoen.

Hoe dragen

Dit zijn de meest casual schoenen die we in dit artikel bespreken. Chukkas zijn niet geschikt voor formele kledij, hoewel paren van hoogwaardig leer een slim casual ensemble kunnen aanvullen. Zowel chukka’s als woestijnlaarzen zijn uitzonderlijk voor smart-casual.

The Opera Pump

The Ultimate Guide to Dress Shoes: Opera Pump

De meest formele geklede schoenen.

Een beetje geschiedenis

Populair tijdens het Victoriaanse tijdperk, is opera essentieel voor formele avondkleding. Mannen droegen deze pumps met kniekousen en -broeken voor opera’s, dansen en andere formele evenementen.

Hoe herkennen

Opera-pumps zijn slip-on-dress-schoenen. Ze zijn traditioneel gemaakt van lakleder en zijn versierd met een grosgrain strik.

Hoe dragen

Hoewel niet zo populair tegenwoordig, maken operaschoenen af en toe een verschijning bij volwaardige evenementen. Als je een modebewust persoon bent, kun je operapumps dragen met een smoking of pak bij een sjieke soiree.

Geklede schoen Teenstijlen

cap toe, wingtip, plain toe, medallion, apron, split toe

Wanneer u een investering doet in kwaliteitsschoeisel, let dan op de details en houd u aan de enige gouden regel: de tenen van uw kledingschoenen moeten afgerond zijn en nooit vierkant of puntig zijn.

Er is een tijd en plaats voor puntige en vierkante tenen, maar niet voor geklede schoenen.

Plain Toe

Effen toe schoenen zijn zo eenvoudig als het wordt. De vamp is onversierd en de eruit voortvloeiende look is schoon en bescheiden.

Cap Toe

De tenen van de dop hebben een horizontaal gestikte lijn over de vamp die de teen ‘omsluit’. In de meeste gevallen wordt een apart stuk over het voetstuk gestikt. Maar soms wordt de dop bereikt door een decoratieve steek over een enkel stuk.

Split/Apron Toe

De gespleten teen, ook wel bekend als de schortteen, heeft een naad die begint in het midden van de teen, rond de schoen loopt en eindigt in het midden van de hiel. Deze tenstijl komt vaker voor bij vrijetijdsschoenen.

Medallion

De medaillonstijl heeft een effen teen, met hints van brogues bovenop de teen.

Wingtip

Deze tenstijl heeft een gevleugelde pet die in het midden van de teen uitsteekt. Vleugeltips hebben vaak broedende ogen in het midden van de teen en langs de naad van de dop.

Brogueing

Elke stijl van een geklede schoen kan een brogue hebben. Brogue verwijst eenvoudigweg naar de decoratieve perforaties in verschillende patronen.

Oorspronkelijk waren de kleine gaatjes bedoeld om water uit schoenen te halen bij het oversteken van nat terrein. Brogueing wordt het vaakst gezien op Oxford, Derby en Monk Strap-schoenen in vier tenstijlstijlen: volledige brogue, longwing-brogue, semi-brogue en kwartbrogue.

full brogue, semi-brogue, half brogue, quarter brogue, longwing, long wing brogue

Full Brogues / Wingtips

Ook bekend als vleugeltips, strekt de vleugelvormige dop zich uit tot aan de buitenkant van de tenen.

Semi-Brogues

Semi-brogues, ook bekend als een halve brogues, hebben brochuing langs de naad van de pet toe en ook enkele decoratieve brogues in het midden van de dopteen. Dit is subtieler dan een volledige brogue.

Quarter Brogues

De meest gereserveerde van de partij, de kwart brogue heeft eenvoudig decoratieve broguing langs de naad van de GLB-teen, zonder decoratie op het centrum van de GLB-teen.

Longwing Brogues

Longwing-brogues komen het meest voor op de derbyschoen. De gebreide wingtip-dop van de schoen loopt langs de zijkant van de schoen helemaal naar de middennaad achteraan.

Maak je keuze

Een kenmerkend paar goed gemaakte kledingschoenen is een essentieel bezit. Kies een goed gemaakt paar en kies verstandig.

Idealiter geeft uw keuze uitdrukking aan uw persoonlijke stijl en past deze bij de kleding die u normaal draagt. Je kunt ze uniek en dimensie geven met creatieve veters of kleurrijke veters.

Investeren

Niet iedereen kan een fortuin uitgeven aan kledingschoenen. Houd er rekening mee hoe vaak je ze draagt en waar je ze gaat dragen. Het is niet nodig om bankroet te gaan als je af en toe alleen kledingschoenen draagt op bruiloften, begrafenissen, enz. Maar als je kledingschoenen draagt als onderdeel van je dagelijkse professionele ensemble, raden we je aan iets meer uit te geven dan je zou doen denk aan. Gewone dragers die zich kleden om indruk te maken, moeten zoveel uitgeven als men zich gemakkelijk kan veroorloven om te spenderen. Beschouw een goed gemaakt paar kleding schoenen als een kleine investering.

De onderstaande afbeelding is ontworpen voor uw gemak, en we verwelkomen u om het te delen.

The Ultimate Guide to Dress Shoes