LEER EN STOFFEN

Leer en Stoffen
Onze grondstoffen
Leer is de belangrijkste bouwsteen van elke herenschoen en de productie ervan is een proces dat meesterlijke vaardigheid vereist. Voor alle herenschoenen van hoge kwaliteit geldt de volgende vuistregel: hoe meer het leer is verwerkt, hoe hoger het is in kwaliteit. En dit heeft natuurlijk een prijs. Ongeveer 47 procent van de productiekosten bij het maken van een herenschoen is te wijten aan de kostbare grondstof.

Onze kalf looierijen komen uit Noordwest-Spanje, Duitsland en Italië.
De onderstaande leersoorten vertegenwoordigen een volledige reeks leren huiden. Ze worden allemaal gebruikt bij de productie van luxe schoenen en ze verschillen van elkaar wat betreft “look” en “texture”.

Geverfd kalfsleer
Met kalfsleer (geverfd kalf) kunnen ambachtslieden de stukken met de hand schilderen met speciale crèmes en borstels. De look is erg ambachtelijk. Bron is Conceria Tolio uit Italië (hetzelfde korstmateriaal gebruikt door onder meer Santoni, Berlutti, Andres Sendra). Lees meer over Conceria Tolio op https://conceriatolio.com/storia/.

Ruw leer wordt vervolgens met de hand beschilderd door onze ambachtslieden.
Naast het “gewone” geverfde kalfsleer, bieden we het ook gegraveerd aan met verschillende texturen, zoals volnerf of kiezel.

Box kalfsleer
De meeste hoogwaardige herenschoenen zijn gemaakt van de huiden van kalveren. Box kalf onderscheidt zich vooral door zijn fijnheid, buigzaamheid en korrel. Box kalfsleer wordt met de hand beschilderd door onze ambachtslieden.
Kalfssuède
Ook wel “Suede” of “Lux Suede” genoemd. Dit leer is gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, daardoor is het zachter en soepeler en kan het eruit zien als een “harig dutje”.

Kid Suede
Kid Suede is het meest zachte, fluweelachtige suède-leersoort dat afkomstig is van kleine geitenvellen. De skins zijn vrij klein waardoor de prijs van leer stijgt (consumptie per paar). Het heeft een meer verfijnde afwerking met een kleinere korrel op het oppervlak.
Gepolijst kalf
Gepolijst kalf verwijst naar gerectificeerd graan kalf. Dit elimineert eventuele huidonvolkomenheden. De look is niet zo natuurlijk als een gewone, gewone volnerf, maar de look is erg goed, luxueus. Dit type leer is vrij duur vanwege de nabewerkingsprocessen die het nodig heeft bij de leerlooierij. Gepolijst kalfsleer wordt met de hand beschilderd door onze ambachtslieden.
Lakleer
Een soort leerafwerking waarbij het oppervlak wordt behandeld om een zeer glanzende, glanzende uitstraling te creëren.
Nubuck leer
Lichtgewicht, soepel leer gemaakt van de meest buitenste laag van een huid, het oppervlak is gepolijst om de nerf een licht fluweelzachte afwerking te geven die een “dutje” wordt genoemd

Kleermakersmaterialen
We bieden een volledig assortiment kleermakersstoffen, washandjes en fluwelen. Kleermakerspatronen zoals Tweed, Plaid, Tartan, Herringbone, Leopard, etc.
Het resultaat van het combineren van deze kleermakersmaterialen met klassiek handbeschilderd leer in een schoen, kan werkelijk verbazingwekkend zijn.

Echte Alligator huid
De huid van “Alligator mississippiensis” geeft een zeer aantrekkelijk en modieus leer. Het leer is sterk, soepel, duurzaam en erg duur. Een benige laag in de huid voegt een beschermend schild toe, terwijl een kuiltje op elke schaal een zeer exotische uitstraling geeft.
Afkomstig uit het zuidoosten van de VS en veelvuldig geoogst van zelfgekweekte alligators en wilde dieren, is de Amerikaanse alligatorhuid een klassiek, duurzaam en veelzijdig leer. De huid van de Amerikaanse alligator is het zachte en soepelere materiaal. Dit komt omdat de huid van dit reptiel minder benig is dan de huid van krokodillen. Deze zachtheid maakt de huid van de alligator gemakkelijker om mee te werken dan de huid van andere reptielen, waardoor het gemakkelijker is om mee te werken voor knippen, naaien en vouwen.

Echte struisvogelhuid
Struisvogelleer is een van de mooiste en meest duurzame leersoorten. Het is een luxe leer dat bekend staat om zijn zachtheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Ondanks zijn zachtheid is struisvogelleer onovertroffen vanwege zijn tastbaarheid. Het is in feite een van de sterkste beschikbare leersoorten. Natuurlijk voorkomende oliën in het leer dragen bij aan de duurzaamheid en voorkomen barsten, zelfs bij extreme temperaturen en blootstelling aan de zon.
Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van struisvogelleer is de schacht of verenmarkeringen. Het ‘full quill’-gedeelte van het leer is het meest gewilde en daarom het duurste type struisvogelleer. Het veerpatroon is het resultaat van grote follikels die elk een veer bevatten.

Echte Python-skin
Slangenhuiden zijn zeer gewenst voor schoenen vanwege de unieke nerf, schubben en kleurpatronen. Slangen zijn op twee manieren gevild, snijd de buikschubben af en laat de kleine schubben in het midden achter, “buik” of “voorkant” gesneden python, en snijd de achterkant af met de brede buikschaal in het midden, genaamd “rug” gesneden python . We gebruiken de “front” cut python.
De schubben waren de bescherming van de slangen tegen de elementen en zijn in wezen als een eeltige, dode huid. De grootte van de schaal is afhankelijk van het gebied van de huidsnede. De schubben hebben een “lip” die open is naar de staart toe en zal de slang helpen kruipen. Met deze lip weet je zeker dat de slang echt is.